Alles wat je moet weten over de Leidraad WWFT

Alles wat je moet weten over de Leidraad WWFT

WWFT

De Leidraad WWFT bestaat om het witwassen en de financiering van terrorisme te voorkomen en tegen te gaan. Afhankelijk van je bedrijf zal je een gedegen cliënten onderzoek moeten verrichten en geld er een meldplicht voor dubieuze transacties. De Wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme en de Leidraad gelden voor verschillende bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn advocaten, administratiekantoren, banken en verzekeraars. Het is verstandig om te bekijken of je onderneming onder de WWFT valt. Is dit het geval dan is het slim om gebruik te maken van gespecialiseerde databases of automatiseringssoftware om op deze manier niet veel kostbare tijd kwijt te zijn aan het toepassen van de wetgeving en snel alles aan het desbetreffende client dossier te kunnen toevoegen.

De Leidraad WWFT

De Leidraad WWFT is geen juridisch bindend document, maar is gepubliceerd om een handreiking te geven aan bedrijven om de wettelijke verplichtingen die bestaan in het kader van het bestrijden van witwassen en het tegengaan van de financiering van terrorisme in de praktijk te kunnen toepassen. Er wordt aandacht besteed aan welke interne procedures hiervoor ontwikkeld en gevolgd kunnen worden. De verplichtingen volgens uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en de Sanctiewet (Sw). De Leidraden zijn ontwikkeld door de verschillende toezichthouders en gericht op de branche waarin je onderneming actief is. De toezichthouders zijn de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank, De Stichting Autoriteit Financiële Markten, Bureau Financieel Toezicht en Bureau Toezicht Wwft.

 

Waarom de Leidraad WWFT belangrijk is

Om reputatieschade aan je onderneming te voorkomen is het belangrijk om geen enkel risico te lopen. Er zijn vele fraudeurs en witwassers actief die werken met grote sommen geld. Om te voorkomen dat je eigen onderneming betrokken raakt bij dergelijke criminele activiteiten is er de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering voor terrorisme in het leven geroepen. Afgelopen januari is deze wetgeving aangescherpt. Het is belangrijk om een goed cliënten onderzoek te doen en voor eventuele verdachte transacties geldt een meldplicht. Dit houdt in dat je direct nadat je deze dubieuze transactie of een verdacht patroon binnen transacties hebt opgemerkt een melding maakt bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland. Een gedegen cliënten onderzoek kan je doen door gebruik te maken van gespecialiseerde databases of automatiseringssoftware. Deze software houdt naast de huidige wet- en regelgeving ook rekening met risicolanden. Deze risicolanden zijn door de Europese Commissie vastgesteld op basis van de publicaties van de Financial Action Task Force (FATF). Deze informatie wordt waar nodig drie keer per jaar geüpdatet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *